Чотири типові ситуації


Тепло вже досить. Травень на дворі. Де саме зараз хижак зачаївся і чи цікавиться він нашими приманками? На даний момент уже можна говорити, що щука віднерестилася і поступово включається у звичний ритм життя, судак з окунем так само не відморожуються, як раніше, тож на усіх ми вправі розраховувати. Найпевніше для лову місце, як на мене, це ділянки водойм з невеликою глибиною, саме тут зустріч з хижаком найімовірніша.



Згідно моєї власної статистики, як правило, мають місце 4 типові ситуації. Як з високими шансами на успіх вийти з кожної з них, і хотів би поділитися з Вами, дорогі колеги по щастю.


Ситуація 1. Мілководних ділянок багато і ледь не кожна з них перспективна.


В даному випадку в першу чергу намагаюся визначитися з тими ділянкам, де хижака найбільше, а ще прагну зрозуміти, де стоїть щука, а де можливо – окунь з судаком. Зазвичай у кожній водоймі переважає якийсь один хижак, тому хто клюне, зрозуміло ще до першого закиду. Оскільки потенційних місць, де б нашу приманку з’їли, досить багато, логічно рибалці переміщатися швидко, довго не затримуватися, перевіряти нові території.



Кожну обрану ділянку намагаюсь обловити з двох різних ракурсів, проводячи приманку як біля краю мілини, так і по її середині. Залежно від розмірів обраного мілководдя витрачаю на облов однієї позиції 10-20 хв. В принципі, для ще інертного і млявого хижака цього часу може й недостатньо, аби належним чином себе проявити, але, як показує практика, активні екземпляри встигають себе проявити клюваннями уже з перших проводок. Намагаюсь також кожну проводку робити по новій траєкторії.



Якщо дозволяє ситуація, після перевірки різних ділянок і отримання хоч якоїсь інформації про наявність хижака та його вподобання, нерідко повертаюся туди, де риба себе проявила. І вже там більш сконцентровано продовжую рибалити. Як відомо, на весняні мілководдя хижак заходить періодично, набігами, так що найцікавіші місця розумно перевірити протягом дня хоча б двічі, особливо, коли там уже відбулися клювання.


Ситуація 2. Мілина значна за площею і не має аномалій.


Цілком логічно очікувати, що на глибоких водоймах весною помітна частина риби збереться саме на мілководдях, котрі зараз для усіх підводних мешканців привабливі. При цьому не варто очікувати, що щука, окунь і судак розташуються поруч і великою зграєю. Таке практично нереально і на це наївно розраховувати. Найчастіше надія на кілька активних екземплярів та тих, що підійдуть сюди згодом.



Оскільки в даному випадку місць для маневру рибалці не так уже й багато, доводиться цінувати не стільки час, витрачений на ловлю, скільки ділянки, на яких є шанс зловити хижака. У зв'язку з цим будь-які наші дії повинні враховувати те, що важливо не тільки заробити клювання і зловити рибу, а й зробити так, щоб не насторожити інших хижаків, які, можливо, теж би клюнули. Іншими словами, я ніколи не намагаюся, будь-що відразу ж обловлювати найвіддаленішу точку даної мілини. Куди розумніше виконувати закиди поетапно: від ближніх ділянок до найвіддаленіших. Налякавши хижаків виважуванням їхнього співбрата, ми різко знижуємо свої і без того не найвищі шанси на подальший успіх. При цьому перейти в інше місце, а цьому дати добре «відпочити», не завжди вдається. Пам’ятаймо: поза всяким сумнівом хижака, що знаходиться на мілководді, набагато легше сполохати, ніж тих риб, котрі чатують свою здобич на глибині.



Ситуація 3. Є яскраво виражена точка і кілька сумнівної перспективності.


В принципі, заздалегідь не варто категорично стверджувати, що ось це місце з рибою, а це пусте. Адже всім відомо про непередбачуваність як самого хижака, так і риболовлі. Тим більше, коли про весну говоримо. Загалом, варіант, коли на обраній ділянці лову є одна супер точка і кілька «50х50» – як на мене, є дуже поширеним. Строгого та єдиного алгоритму дій, природно, бути тут не може, але особисто я на більшості своїх рибалок організовую маршрут таким чином, щоб постійно переміщатися між основним місцем і запасними. По-перше, це дозволить дати хижакові можливість прийти в себе і заспокоїтися, якщо супер точка вже спрацювала і нам вдалося зловити один або кілька екземплярів. По-друге, цілком ймовірно, що саме запасний полігон стане сьогодні основним. По-третє, з великою ймовірністю хижак не буде весь день стояти на мілині і особливо на одній точці, тому, якщо немає клювань зараз, можливо риба сюди підійде трохи пізніше. І щоб даремно не витрачати час, чекаючи з моря погоди, розумно поки половити де-небудь в іншому місці, де графік клювань може відрізнятися.


Ситуація 4. Місцевість малознайома або з весняним паводком усе змінилося.


Погодьтеся, такі варіанти розвитку подій не є рідкістю. Не впізнати місцевість можна навіть там, де ви неодноразово рибалили, в тому числі і зовсім недавно, скажімо, восени. Взагалі, ситуація з рівнем води навесні може змінитися буквально за день, і я вже неодноразово в цю пору заставав свої улюблені точки абсолютно несхожими на те, що звик бачити. Що вже говорити, якщо ми на водоймі вперше.



На відміну від ситуацій, коли доводиться за зовнішніми орієнтирами «читати» водойму і вгадувати, де приямок, а де корчі, з визначенням мілини, на щастя, все простіше. Найменше шансів помилитися, обравши прибережні ділянки. З них і варто, на мій погляд, починати. Як правило, стіна очерету, пологий берег, зарості, світла вода безпомилково підкажуть що це мілина і там зараз варто провести свою приманку. Годі й говорити про ту ситуацію, коли дрібна риба раз за разом розлітається віялом.


Риболовля з прицілом на прибережні неглибокі ділянки часто виходить досить активною, адже передбачає постійний рух і часту зміну точок. Наше завдання – не засиджуючись, обловити якомога більше потенційних місць засідки хижака. Коли вдалося запримітити особливі аномалії, однозначно їх варто перевірити більш ретельно.



Половити на весняних прибережних мілководдях навіть на незнайомій місцевості можна дуже результативною, оскільки біля берега і хижака багато, і спокусити його не так складно. Не варто також забувати, що чим ближче рибалка до риби, тим ефективнішими виходять анімації, більш влучні закидання, можна дозволити делікатніші снасті і невеликі приманки, що в даний час особливо уловисті, але на інших ділянках просто не долітають до риби. Не забуваємо й про маскування, а ще про те, що розмови по телефону або бесіди з товаришами здатні запросто звести нанівець усі намагання.


Друзі, міцного Вам здоров’я та яскравих клювань!

Лисица Алексей

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!