СТАЛА АКВАКУЛЬТУРА: ЄС ПІДТРИМУЄ ПЕРСПЕКТИВНИЙ ПРОЄКТ З АКВАПОНІКИ


Апетит світу до риби та морепродуктів зростає. З огляду на збереження біорізноманіття та запасів морських живих ресурсів, цей попит не може бути задоволеним лише за рахунок рибальства. Ось тут і вступає в гру аквакультура, але звичайне рибництво має свої вбудовані проблеми. Проект аквапоніки, який фінансується ЄС, має на меті вирішити деякі з них.


ЄС має свою стратегію розвитку сталих продовольчих систем, відому як Від ферми до виделки (Farm2Fork). Головною метою є збільшення виробництва продукції європейської аквакультури з належною повагою до довкілля. Традиційна аквакультура асоціюється з ризиком евтрофікації (надлишок поживних речовин у воді), що, в свою чергу, призводить до зміни природних екосистем. Продовжений дослідницький проєкт в Університеті прикладних наук Jyväskylä шукає відповіді на питання евтрофікації на основі використання аквапоніки.


Аквапоніка є методом, який поєднує рециркуляційні системи аквакультури (RAS) та гідропоніку (техніку вирощування рослин без ґрунту) в одній виробничій системі. У виробничій одиниці аквапоніки, вода з резервураів з рибою рециркулює через фільтри для живлення грядок з рослинами, а потім повертається до резервуарів з рибою. Великою перевагою аквапонічного землеробства є те, що воно дає можливість рослинам відновлювати розчинені відпрацьовані поживні речовини з резервуарів з рибою, таким чином зменшуючи використання води та скидання в навколишнє середовище.


Central Finland FLAG профінансував техніко-економічне обґрунтування, невеликі лабораторні випробування та будівництво пілотного заводу для розробки та моніторингу продуктивності системи. Аквапоніка – це захоплюючий і такий що розвивається сектор аквакультури, який дає можливість зберегти наше довкілля разом із забезпеченням високоякісними місцевими продуктами харчування, такими як риба та овочі. Цей метод вимагає на 85% менше води, ніж традиційні методи сільського господарства та рибництва, а риба та рослини вирощуються в контрольованому середовищі, каже спеціаліст проекту Faiqa Atique з Iнституту біоекономіки JAMK.


Визначна перевага методу аквапоніки полягає в тому, що ця система самопідтримується і що риба і рослини розвивають симбіотичні відносини, коли рослини очищають рибні відходи, а риби живлять рослини поживними речовинами. Якщо не використовувати ґрунт, вирощування рослин під водою вимагає менше зусиль і відбувається набагато швидше, оскільки рослини постійно отримують необхідні поживні речовини з циркулюючою водою.


Наразі проект тестував метод із райдужним пстругом, вирощуванням м’яти та шпинату, в основному зосереджуючись на якості води, зростанні риби, росту рослин, підтримці системи та зменшенні навантаження на навколишнє середовище поживними речовинами. Третя фаза проекту з 2022 року буде спрямована на розширення системи аквапоніки для створення прибуткової, екологічно чистої та інноваційної бізнес-моделі для сільської місцевості, де старі або занедбані сільськогосподарські об’єкти можна було б використовувати для розвитку нового бізнесу.


Зростання населення світу та глобального попиту на продовольство вимагатимуть збільшення виробництва в найближчі десятиліття. У той же час перед людством стоять проблеми захисту навколишнього середовища та боротьби зі зміною клімату.


Зміни клімату впливають на врожаї сільського господарства, рибництва та рибальства. Традиційне рибництво вимагає великих обсягів води та може спричиняти забруднення води. Аквапоніка є перспективним методом з подолання цих викликів: вона пропонує альтернативний метод виробництва білків та рослинної продукції, який мінімізує вплив на довкілля, не залежить від сезонності та не вимагає додаткових земельних площ.


Європейський Союз знаходиться на передовій боротьби за збереження біорізноманіття та відновлення клімату. Цей проект, фінансований у рамках Європейського фонду море - та рибогосподарської діяльності (EMFF), сприяє досягненню цих цілей.frd


Переклад зроблено фахівцями бюджетної установи "Методично-технологічний центр з аквакультури"

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!